Pe Valea Prahovei se gasesc o serie de statiuni renumite cautate de catre turistii din Romania dar si din strainatate, pentru peisajul deosebit care-l ofera prin amplasarea acestor statiuni, pentru sporturile de iarna practicate aici, pentru efectele curative oferite si pentru multe altele. Printre cele mai importante dintre aceste statiuni, se numara:

* Azuga - statiune climaterica, un important centru turistic si punct de plecare catre cabanele din Muntii Bucegi, situata la 60 km. nord-vest de orasul Ploiesti, la o altitudine de 950 metrii.

Azuga este o statiune in plina dezvoltare, ce ofera turistilor partii de schii de cea mai buna calitate precum si un telescaun.

* Breaza - statiune climaterica aflata la o altitudine de 450 metrii, in Subcarpatii Prahovei, la o distanta de 43 km. nord-vest de Municipiul Ploiesti.
* Busteni - statiune balneoclimaterica si de odihna, situata la 135 km. de Bucuresti, aflata la o altitudine de 880 metrii, la poalele Caraimanului. Statiunea este denumita si "Poarta Bucegilor", datorita pozitiei sale, de aici deschizandu-se numeroase cai de acces in munte, cele mai deosebite atractii fiind Piatra Arsa, Jepii Mari, Jepii Mici, Caraiman - monumentul ridicat in cinstea eroilor cazuti in primul razboi mondial si Costila - renumita si paradisul alpinistilor. Statiunea Busteni face legatura cu Platoul Bucegilor prin cel mai lung traseu de telecabina din tara si dispune de numeroase partii de schii cu diferite grade de dificultate, atat pentru incepatori cat si pentru cei mai experimentati.
* Cheia - statiune climaterica si de odihna, situata la 60 km. nord de Municipiul Ploiesti, la o altitudine de 870 metrii, ce ofera vizitatorilor sositi aici in vacanta, diferite forme de relaxare si recreere, precum sporturile de iarna, drumetiile montane in aer liber, practicarea alpinismului, cat si excursii catre Masivul Ciucas.
* Paraul Rece - statiune climaterica, situata la o distanta de 8 km. de statiunea Predeal, la o altitudine de 960 metrii.
* Poiana Brasov - statiune turistica climaterica a sporturilor de iarna, renumita atat in tara cat si in strainatate, situata la 12 km. de Municipiul Brasov si 190 km de Bucuresti, la poalele Muntelui Postavaru, la o altitudine de 1030 metrii. Statiunea dispune de o moderna retea de transport pe cablu si de partii de schi pentru toate varstele si cu toate gradele de dificultate. Cu un aer bine ozonat, statiunea Poiana Brasov este locul ideal pentru excursii si drumetii vara, cu multiple facilitati de agrement, cabane si peisaje cu totul superbe si locuri de cazare pentru toate gusturile si pretentiile.
* Predeal - satiune de odihna foarte renumita, situata la 25 km. sud de Brasov, la o altitudine de 1.100 metrii, fiind localitatea aflata la cea mai mare altitudine din Romania, ce ofera turistilor o priveliste de neuitat spre Vaile Timisului si Prahovei, un peisaj impadurit de jur-imprejur, format din Masivele Piatra Mare, Bucegi si Postavaru. Staiunea Predeal este un centru renumit de practicare a sporturilor de iarna, ce dispune de o retea de transport pe cablu: telescaun, teleski si de partii de schi cu diferite grade de dificultate.
* Sinaia - "Perla Carpatilor"- cum este renumita, se afla la 62 km. de Ploiesti si 45 km. de Brasov, la o altitudine de 850 metrii, este dispusa pe pantele muntelui Furnica, strajuita de masivul impadurit al Garbovei. Sinaia este o statiune de odihna si tratament dar si pentru vacanta si relaxare, ce ofera iubitorilor sporturilor de iarna partii de schii de diferite grade de dificultate, partii de sanius, bob, scoala de schii, atat pentru copii cat si pentru incepatori si avansati, mijloace de transport pe cablu: telescaun, telecabina, teleski, precum si centre de inchiriere a materielelor sportive.
* Slanic Prahova - statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 44 km. nord de Municipiul Ploiesti, la o altitudine de 400 metrii, inconjurata de paduri de stejari si livezi. Statiunea Slanic este cunoscuta pentru exploatarea sarii, aici gasindu-se una dintre cele mai mari mine de sare din Europa, dar si pentru izvoarele sale de apa cloruro-sodice, care au format lacuri in vechile saline, precum Baia Verde, Baia Rosie sau Baia Baciului, recunoscute pentru efectele curative si tratament balnear. Printre obiectivele turistice ale statiunii se numara Salina Unirea-unde se gasesc sculptate in blocurile de sare, busturile lui Traian, Decebal, Burebista, Mihai Eminescu sau Mihai Viteazul, precum si Muntele Sarii.