Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vara a regilor Romaniei, a fost construit la dorința regelui Carol I al Romaniei (1866 - 1914), dupa planurile arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Berhard Ludwig din Viena.
Castelul Peleș poate fi considerat cel mai important edificiu de tip istoric din Romania, avand caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorica și artistica, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumatați a secolului al XIX-lea.

Principele Carol I, ales domn al Romaniei in 1866, viziteaza pentru prima data Sinaia in luna august a acelui an, ramanand incantat de frumusețea respectivelor locuri. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Domnitorul hotaraște construirea unui castel intr-un loc retras și pitoresc: Piatra Arsa. Cațiva ani mai tarziu, in 1872, el cumpara terenul (1000 de pogoane), iar lucrarile incep in 1873, sub conducerea arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman. Mai intai, lucratorii au depus eforturi pentru a stapani elementele capricioase ale naturii, cum ar fi cursurile subterane de apa sau alunecarile de teren.
Celor 300 de muncitori care au lucrat aici le-au trebuit doi ani pentru terminarea amenajarilor; in tot acest timp, domnitorul a supravegheat personal, in detaliu, lucrarile. In 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt ingropate cateva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede romanești cu chipul lui Carol I.
Castelul Peles
In 1883 are loc inaugurarea oficiala a Peleșului, pe care domnitorul l-a vazut ca pe un „sediu” al noii dinastii. Iar așezarea sa pe Valea Prahovei nu era intamplatoare. Nu departe, la Predeal, era pe vremea aceea granița Romaniei cu Austro Ungaria. Insa, in viitor, dupa unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul se va gasi chiar in inima țarii.
Peleșul va capata apoi o tot mai mare importanța, devenind reședința de vara a familiei regale romane, care petrecea aici destul de multa vreme, de obicei din mai pana in noiembrie. Aici s-au ținut importante intruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroana din 1914 (cand s-a hotarat neutralitatea Romaniei din primul razboi mondial, care tocmai incepuse) și 1925.
Castelul a gazduit multe personalitați ale vremii, scriitori, muzicieni, dar și regi și regine. Cea mai importanta vizita a fost aceea a batranului imparat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, in 1896. Acesta a facut o mulțime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusețea și bogația castelului. In 1906 se aștepta o noua vizita a imparatului, cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, insa vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc.
Chiar dupa inaugurarea sa din 1883, Peleșul va mai suferi modificari, extinzandu-se mereu. La forma actuala se ajunge abia in 1914 (anul morții regelui Carol I). Castelul are 160 de camere și mai multe intrari și scari interioare. Turnul central masoara nu mai puțin de 66 de metri inalțime. Pe langa Peleșul propriu-zis, in zona au mai fost inalțate inca doua construcții mai mici, Pelisorul și Foișorul.
Peleșul are și o sala de teatru, cu o mica scena și 60 de locuri, plus loja regala. Castelul avea dotari foarte moderne pentru epoca in care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticla al holului de onoare este mobil, putand fi acționat de un motor electric. Inca din 1883, castelul are incalzire centrala.
Pe langa castel au fost construite Pelisorul, Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrica și Vila Șipot. Pana la terminarea castelului (1883), Regele Carol I și Regina Elisabeta, au locuit la casa de vanatoare, terminata inaintea castelului. Datorita uzinei electrice proprii, Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa.
Peleșul a avut o importanța deosebita pentru istoria țarii noastre. Aici s-a nascut, in 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930 - 1940), primul rege al dinastiei nascut pe pamant romanesc și primul botezat in religia ortodoxa. In 1921, la Foișor, s-a nascut fiul sau, regele Mihai I. In 1921, are loc la Peleș, nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, la care participa o mulțime de personalitați ale vremii, inclusiv Nicolae Iorga. Doi ani mai tarziu au loc serbarile semicentenarului castelului Peleș (50 de ani de la inceperea lucrarilor).
Castelul va ramane resedinta a familiei regale pana in 1948, cand este confiscat de regimul comunist. In 1953 Pelesul va deveni muzeu, dar trebuie spus ca el putea fi vizitat, inca de pe vremea regelui Carol I. In 1990, si Pelisorul este deschis publicului spre vizitare.
Un calcul sumar arata ca intre 1875 si 1914 s-au cheltuit la Peles peste 16 milioane de lei-aur.
Castelul Peles
Este interesant de observat ca Nicolae Ceausescu a vizitat castelul destul de rar. O poveste care circula in anii ‘80 spunea ca sotii Ceausescu ar fi dorit sa-si stabileasca o resedinta de protocol la Peles.
Cunoscandu-se faptul ca aceștia aveau mania de a ordona tot felul de demolari și schimbari, muzeografii i-au speriat spunandu-le ca in interiorul Castelului este o ciuperca ce ataca elementele din lemn și este foarte daunatoare omului. In fapt, adevarul este ca o ciuperca atacase grinzile cladirii din cauza umezelii și a neaerisirii. Din acest motiv au demarat lucrarile de restaurare, fiind inlocuita structura de rezistența din holul de onoare și din sufrageria de la parter. Prudenți, soții Ceaușescu au petrecut o singura noapte la Castel, dormind in Foișor.
Dupa Revoluția din decembrie 1989, Castelul Peleș și Pelisorul au fost reintegrate in circuitul turistic. In 2006, guvernul roman a anunțat retrocedarea castelului fostului rege Mihai I de Romania. Imediat dupa retrocedare au inceput negocierile și Peleșul a revenit in proprietatea statului roman ca muzeu istoric. In schimb guvernul roman a acordat 30 de milioane de euro Casei Regale a Romaniei.