Primul razboi mondial a afectat Castelul Iulia Hasdeu, care necesita reparatii inca dinaintea mortii constructorului sau, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu (1896). Sarcina de realizare a lucrarilor de restaurare sunt preluate in anul 1924 de catre Ateneul Popular "B.P.Hasdeu" din Campina. Cel de-al doilea razboi mondial agraveaza starea constructiei pana in anul 1955, cand numele sau este inscris pe Lista Monumentelor Istorice.
Castelul a fost restaurat intre anii 1962-1964, Comisia Monumentelor Istorice luand decizia sa-l transforme in muzeu. Gratie profesorului de istorie, Nicolae Simache, cel care a fondat aproape toate muzeele din judetul Prahova,

aici va fi deschis la data de 9 aprilie 1965, Muzeul Memorial "B.P.Hasdeu".
Afectat de cutremurul din 4 martie 1977, Castelul intra intr-un lung proces de restaurare si consolidare. Ca urmare a eforturilor comune ale Inspectoratului pentru Cultura Prahova, ale Consiliului Municipal Campina, ale Muzeului de Istorie si Arheologie si ale Fundatiei "Hasdeu", ritmul lucrarilor a fost grabit. Dupa ce in perioada 1977-1994 a suferit numeroase lucrari de consolidare si restaurare, la data de 17 iunie 1994, Muzeul Memorial "B.P.Hasdeu" este deschis partial si apoi la 25 februarie 1995, el este pus in intregime la dispozitia publicului vizitator, desi lucrarile de restaurare nu se sfarsisera.
Vizitatorii care trec pragul muzeului pot admira portretele membrilor familiei Hasdeu, obiectele familiei Hasdeu, fotografii si documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise si colectii ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, editii princeps ale cartilor savantului, precum si tablouri valoroase semnate de pictori renumiti precum Sava Hentia, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart.
De asemenea, in ansamblul expozitiei loc important il ocupa preocuparile spiritiste ale lui B.P.Hasdeu.